VEGYÜNK KÖZÖSEN LÉLEGEZTETŐGÉPEKET!

Tisztelt IPA Tagtársaim, kedves Ipa Barátaim!

Nagy baj van! Nyugodt életünket és fejlődésünket váratlanul és hirtelen egy olyan fenyegetés zavarta meg amire senki se számíthatott. A veszély nem onnan jött, ahonnan akár a legvadabb fantáziával is gondolhattunk. Nem terroristák fenyegetik életünket, nem katonai konfliktusok, és nem is a sokat emlegetett kiberháború okoz most szinte kezelhetetlen problémát. Egy olyan támadásnak vagyunk elszenvedői, olyan területen, amiről – őszintén szólva – már azt gondoltuk, a múlté: egy aprócska vírus okoz olyan járványt a világban, amelyre a múlt század, az első világháború befejezése óta nem volt példa. A korábban ismeretlen COVID-19 kód alatt nyilvántartott kórokozó a kínai Vuhan városából indult el pár hónapja, és mára világjárvánnyá erősödött.

Világossá vált, hogy nincs menekülés: nekünk is a járvány alakulásának azt az útját kell végig járnunk, amelyet a világ – és benne a fejlett Európa is – megtapasztalni kényszerült. A meghozott határozott intézkedések legfeljebb csak enyhíthetik a járvány lefolyását. De egészen biztosan súlyos megbetegedések ezreire, és igen, sajnos nem kevés honfitársunk halálára is számítanunk kell.  Az esetszámok az ismert Gauss-görbe vonalát fogják követni, egy gyors növekedés után egy elhúzódó csúcs következhet. Félő, hogy ezen a ponton nem lesz elegendő kórházi eszközkapacitás, így lélegeztető gép sem. A vírus nagyon gyorsan zajló és nagyon rossz prognózist mutató következménnyel jár, ami okozhatja egyes esetekben a halállal végződő kétoldalú tüdőgyulladást. Ha a beteg megfelelő időben lélegeztetőgépre kerül, nagy esélye lehet a gyógyulásra. Ezért a lélegeztetőgépek alkalmazása döntő fontosságú a koronavírusos betegek gyógyulásában.

Ebben a szellemben javaslom, hogy mi, az IPA magyar tagjai és támogatói indítsunk gyűjtést annak érdekében, hogy egész életünk és szolgálatunk szellemében vásároljunk néhány, de inkább több lélegeztetőgépet. Tegyünk félre most minden vitát! Cselekedjünk!  Nem kétséges tehát, hogy ebben a helyzetben a lélegeztetőgép kapacitásnövelése élet és halál kérdése, a szó legszorosabb értelmében.

A fentiekre tekintettel fordulok az IPA Magyar Szekció tagjaihoz és támogatóihoz az alábbi felhívással:

Mutassuk meg mi, az IPA mozgalom elkötelezett tagjai, hogy ha baj van, mi összefogunk, és a mozgalmunk jelmondatának a SERVO PER AMIKECO jegyében mindent elkövetünk annak érdekében, hogy e nemzetünket sújtó kórnak minél kevesebb magyar áldozata legyen.

VEGYÜNK KÖZÖSEN LÉLEGEZTETŐGÉPEKET!

Ha minden IPA tag és baráti kör tag, csupán 500-1000.-Ft-ot felajánl erre a célra, legalább három lélegeztetőgépet tudunk felajánlani a magyar egészségügynek. És ha csak egyetlen honfitársunk ennek az összefogásnak köszönhetően gyógyul meg, büszkén vallhatjuk, hogy megőriztük azt az örökséget, amelyet Arthur Troop angol közrendőr ránk hagyományozott.

Kérlek benneteket, hogy felajánlásaitokat az ipa.irodavezeto@gmail.com e-mail címen jelezzétek (akár az összeg megjelölése nélkül is), és adományaitokat a 11705008-20415891-00000000 számlaszámra utaljátok, a közlemény rovatba pedig a „koronavírus” megjegyzést írjátok.

Köszönöm támogatásotokat! Vigyázzunk magunkra, vigyázzunk egymásra!

Budapest, 2020. március 16.

Dr. Dános Valér ny. r. vezérőrnagy

IPA Magyar Szekció elnöke